- Úvod
- >>
- Športová výživa
- >>
- Aminokyseliny
- >>
- Aminokyselina Glutamin
- >>
- Glutamin 1kg
- >>
- Glutamine 1kg - Pomaranč
Zákazníci si tiež dokúpili
Špecifikácia produktu
Hmotnosť | 1 kg |
---|
Viac o produkte
Zloženie: Aminokyselina L-glutamín v prášku, kyselina citronová E 330, oxid kremičitý(E551), aróma, sladidlo: glykozidy steviolu(E960)
Výživové hodnoty v | 100 g | 3g | *RVH |
Energetická hodnota | 1640kJ (380,5kcal) | 49,2 kJ ( 11,4 kCal) | 0 ,57 % |
Tuky | 0 g | 0 g | 0 % |
Z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g | 0 g | 0 % |
Sacharidy | 0,93 g | 0,028 g | 0,01 % |
Z toho cukry | 0,71 g | 0,02 g | 0,022 % |
Vláknina | 0% | 0% | ** |
Bielkoviny | 94,2 g | 2,8 g | 5,6 % |
Soľ | 0 g | 0 g | 0% |
L-Glutamin | 94,4 g | 2,83g | ** |
*RVH - referenčná výživová hodnota
**RVH nie je stanovená
Použitie a dávkovanie: Pri bežnej telesnej záťaži denne najviac 2 zarovnané kávové lyžičky, najlepšie v cykloch dva týždne príjem, dva týždne prestávka. Pri zvýšenej telesnej záťaži, infekciách a strese až 5 zarovnaných kávových lyžičiek denne, možné aj bez prestávky v užívaní, najlepšie nalačno. Prípravok sa používa 30-60 min. pred telesným výkonom, v jeho priebehu alebo ihneď po jeho skončení alebo kedykoľvek počas dňa. Pri horšej znášanlivosti je možné ho užiť po jedle. U nešportujúcich osôb sa užíva najlepšie pred spaním. Prášok je možné rozpustiť vo vhodnom nápoji.
Upozornenie: Nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Výrobok sa nesmie používať ako náhrada pestrej stravy.
Skladovanie: Skladovať mimo slnečného žiarenia, v suchu a pri teplote do 25°C. Po odobratí potrebného množstva obal ihneď uzatvoriť. Skladovanie v chlade a tme predlžuje trvanlivosť výrobku.
No doping – výrobok neobsahuje žiadnu látku zo Zoznamu zakázaných látok Svetového Antidopingového kódexu. Výrobok neobsahuje konzervačné látky a geneticky modifikované suroviny.
Výrobca: STILL MASS s.r.o. , Lieskovská cesta 468, 962 21, Lieskovec
Staráme sa o vás !
1) Najviac glutamínu sa produkuje vo svaloch, až 90% z celkovej syntézy glutamínu, zvyšok v pečeni. Je jednou z 20 proteinogénnych aminokyselín, a teda je nepostrádateľný pre správny chod proteosyntézy. Čiastočne pomáha zvyšovať hladinu rastového hormónu, ktorý je dôležitý pre rast svalovej hmoty. Po fyzickej záťaži urýchľuje regeneráciu a zabraňuje strate svalovej hmoty.
2) Glutamín pôsobí stimulačne na syntézu glykogénu a zvyšuje jeho zásoby nielen v pečeni, ale aj vo svaloch. K stratám glykogénu dochádza predovšetkým po ťažkej fyzickej záťaži, resp. po športovej aktivite a na základe viacerých štúdií suplementácia glutamínom môže viesť k obnove glykogénových zásob vo svaloch.
3) Pomáha detoxikovať organizmus od škodlivého amoniaku a tým udržiava optimálnu dusíkovú bilanciu. Predovšetkým v centrálnej nervovej sústave a v mozgu je dôležité udržiavať nízku hladinu dusíka. Pri metabolických premenách aminokyselín vzniká značné množstvo dusíka a tu prichádza na pomoc glutamín, ktorý vychytáva a transportuje dusík do pečene, kde je „detoxikovaný“.
4) Glutamín napomáha udržiavať správnu funkciu črevnej bariéry. Je považovaný za základný zdroj energie pre bunky tenkého čreva (enterocyty), ktoré sprostredkovávajú vstrebávanie živín do krvi. Stimuluje prietok krvi v žalúdku, zachováva správnu integritu črevnej sliznice, pôsobí preventívne voči atrofii klkov tenkého čreva, prestupu baktérií a vzniku zápalových procesov.
5) Správna funkcia tráviacej sústavy veľmi úzko súvisí s posilnením celkovej imunity organizmu. Vo všeobecnosti glutamín zlepšuje imunokompetentné schopnosti buniek tým, že podporuje syntézu bunkových proteínov imunitného systému, napomáha množeniu lymfocytov (bielych krviniek) a produkcii cytokínov (signálnych molekúl produkovaných imunitnými bunkami).
6) Glutamín je tiež prekurzorom pre tvorbu kyselina gama-aminomaslovej (GABA), ktorá pôsobí ako neurotransmiter v centrálnej nervovej sústave a zohráva dôležitú úlohu pri regulácii mozgovej aktivity a svalového tonusu v tele. Vzhľadom na tento fakt, glutamín posilňuje bunkovo-sprostredkovanú imunitu a má antistresové účinky.
Glutamín je vhodný nielen pre športovcov v rámci akýchkoľvek športových aktivít, ale vďaka hore vyššie uvedeným výhodám taktiež aj pre fyzicky a psychicky ťažko pracujúcich ľudí, nakoľko pomáha regenerácii organizmu, posilňuje imunitu a zúčastňuje sa viacerých fyziologických procesov v organizme.
Zdroje:
1) Albrecht, J. et al. 2010. Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron Glia Biol. 6(4):263-276.
2) Calder, P. C. and Yaqoob, P. 1999. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 17(3):227-241.
3) Chwals, W. J. 2004. Regulation of the cellular and physiological effects of glutamine. Mini Rev Med Chem. 4(8):833-838.
4) Cooper, A. J. 2001. Role of glutamine in cerebral nitrogen metabolism and ammonia neurotoxicity. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 7(4):280-286.
5) Kulkarni, C. et al. 2005. L-glutamic acid and glutamine: Exciting molecules of clinical interest. Indian J Pharmacol. 37(3):148-154.
6) Stumvoll, M. et al. 1999. Role of glutamine in human carbohydrate metabolism in kidney and other tissues. Kidney International. 55:778-792.
7) Varnier, M. et al. 1995. Stimulatory effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab. 269(2):E309-E315.
8) Welbourne, T. C. 1995. Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load. Am J Clin Nutr. 61:1058-1061.